AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, ‘Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi’ hakkında Rabia Türktan editörlüğündeki Meclis Bültenine röportaj verdi.
Bütün gayretlerinin tanımayanlara, mesafeli duranlara Türkiye’yi anlatabilmek olduğunu ifade eden Mehmet Tekelioğlu, söyleşisinde, Projenin kuruluşunu, amaçlarını, açılış töreninden bugüne kadarki ilerleyişini, geleceğini değerlendirdi.
“Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliğine üye ülkelerin ulusal parlamentolarındaki milletvekilleri arasında bir değişim ve diyalog geliştirilmesinde fayda görülmüş. Onlara Türkiye’yi anlatmak, tanıtmak, böylece bu mesafeleri yok etmek için çeşitli çalışmalar yapılmıştır” sözleriyle projeyi tanıtan Tekelioğlu, sağlamaya çalıştıkları diyalog çerçevesi içinde ‘Göç Yönetimi’ temasıyla Hatay’da, ‘Kültürlerarası Diyalog’ konusuyla Urfa-Mardin’de düzenledikleri sempozyumlara ilaveten, bir de İstanbul’da yaptıkları Gençlik Kampı’nda gençlerin siyasete dâhil edilmesinin amaçlandığını ve Avrupa Birliği ile olan ilişkilerin ele alındığını ifade etti.
“Davet edilen ülkelerin projeye gösterdikleri ilgi ne yönde?” sorusuna çok ilgi gösteren ülke olduğunu, mesela Macarların inanılmaz ilgi gösterdiklerini, İrlandalı milletvekillerinin birkaç toplantıya katıldıklarını, Estonya’dan, Yunanistan’dan Almanya’dan gelenlerin olduğunu belirten Tekelioğlu, Türkiye’ye mesafeli duran üç ülke tespit ettiklerini, bunların Avusturya, Almanya ve Fransa olduğunu söyledi. “Bu nedenle yurtdışı toplantılarımızı bu 3 ülkede yapıyoruz. Avusturya, Almanya ve Fransa’yı seçerken kriterimiz, “Türkiye’yi nerelerde daha iyi anlatmamız gerekiyor, hangi ülkeler daha mesafeli duruyor?” idi.”
Tekelioğlu söyleşide şu değerlendirmeleri yaptı:
Hatay’daki toplantıya Avrupa’dan epey katılım oldu. Avrupa Birliği ülkelerinin Ankara’daki büyükelçilerine mektuplar yazıp projemizden haberdar ettik.
25 Kasım’da Viyana’da toplantımız var. Viyana’daki toplantıya Avrupa Parlamentosundan daha çok milletvekili katılsın diye gayret ediyoruz.
Gelecek Toplantının Konusu “Terör”
Tekelioğlu, bundan sonra Ocak ayında Denizli’de yapılacak toplantının konusunun ‘Terör’ olacağını bildirdi. Başkanın verdiği bilgilere göre; daha sonra Trabzon’da, Nevşehir’de ve Van’da toplantılar olacak. İzmir’de gençlik kampı var. Toplamda, altı diyalog toplantısı, iki gençlik kampı gerçekleştirilecek. Ayrıca Avrupa’da yapılacak faaliyetler var. 25 Kasımda Viyana’da “Hoşgörü”, ayrıca Paris’te “Cinsiyet Eşitliği” başlıklarıyla birer toplantı yapılacak. Berlin’de de bir toplantı düzenlenecek.
Bütün gayretlerinin tanımayanlara, mesafeli duranlara Türkiye’yi anlatabilmek olduğunu söyleyen AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, “İnsanlar tanımadıkları yerin, kişilerin, muhitlerin yabancısı oldukları için karar veremiyorlar, yahut ilgi duymuyorlar. Oysa Türkiye bugün Avrupa Birliğinde bulunan ülkelerin pek çoğundan çok daha iyi durumda.” diye yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü: “Biz Avrupalılara şunu söylüyoruz: Bizim sizden istediğimiz her hangi bir imtiyaz değil, sadece her üyeye uyguladığınız şartları bize de uygulayın. Bize ayrıcalık yapmayın, çifte standart uygulamayın.”
Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin içine girdiği duraksama evresine ilişkin olarak Türkiye’nin Avrupa Birliğindeki hedeflerinden vazgeçmediği üzerinde duran Tekelioğlu özetle şu değerlendirmeyi yaptı: “En azından biz Avrupa Birliğinde ortaya konulmuş olan standartları, ortak değerleri kabul ettiğimiz, bunları hayata geçirmemiz gerektiğine inandığımız için, bu hedeflere kilitlenmiş durumdayız. Bu doğrultuda çalışıyoruz. Teknik seviyede çalışmalar bütün hızıyla sürüyor.”