AB Uyum komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, Fransa Ulusal Mesclisi Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Christophe Bouillon ve Senato Dostluk Grubu Başkanı Gerard Larcher ile beraberindeki heyeti kabul etti.
Görüşme konuk heyetin AB sürecinde Türkiye’deki son değişimleri birebir temaslarla öğrenmeleri için yaptıkları ziyaret programları kapsamında yapıldı. İlişkilerin daha iyiye götürülmesi açısından fasıllarla ilgili bilgi almak istediklerini ifade eden Başkan Bouillon, “AP açılırken bu fasıllar kimi tartışmalara yol açacak. Bunun için fikir teatisinde bulunmak istiyoruz.” dedi.
Komisyon Başkanı Tekelioğlu, Türkiye ile Fransa arasında tarihi çok derinlere dayanan ilişkilerin bu şekilde devam etmesinden duyduğu memnuniyeti belirttikten sonra, Türkiye’nin AB vizyonunun devam etmekte olduğunu, bu konuda hükümetten, Meclise, sivil toplum örgütlerine kadar toplumun hiçbir kesiminde aksi bir görüş bulunmadığına dikkat çekti.
“Bu vizyon ve perspektifimiz azalmadan, son sürat devam etmektedir. Bu noktada Fransa’nın dostluğuna ihtiyaç duyduğumuzu bildirmeliyim. 22. Fasıl üzerindeki blokajın kaldırılması bizleri memnun etmiştir. Şimdi 23. ve 24. Fasılların açılmasını şiddetle arzu ediyoruz.” diyen Mehmet Tekelioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye toplumu çok tartışan bir toplumdur. Tartışan bir toplumun AB fikrinden vazgeçmesi düşünülemez. Türkiye’de son zamanlarda meydana gelen olayların, demokrasiyi daha da kurumsallaştıracağı yönünde yoğun bir inanç büyümektedir. Bu adımların bizi daha ileri götürebilmesi için 23. ve 24. Fasılların açılış ve kapanış kriterlerinin bize bildirilmesini istiyoruz. Bu konunun muğlak bir alan olarak kalması, başta yanlış anlamlar ve anlamalara sebebiyet vermesi açısından sıkıntı doğurmaktadır. Bildirilmeli ve Türkiye’de bu yönde bir çalışma yapılmadığı kanaati oluşturulmamalıdır. Bu kriterlerin ne olabileceğini bizler tahmin ediyor ve tahminlerimiz yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Art arda geçen reform paketleri bunun en açık göstergesidir. Ama en doğrusu ve olması gerekeni, yol haritamızı ve yükümlülüklerimizi bilmektir.”
Fikir ve ifade özgürlüğü tartışmaları, gündemin sıcak konularıdır. Her alanda sağlanacak özgürlüğün aynı zamanda ekonomik gelişmeyi de sağlayacağını biliyoruz. Bu açıdan bakılsa bile, fikir özgürlüğünü geliştirmek reel bir mecburiyettir. Özgürlük ve güvenlik dengesi Avrupa’da da uzun zamanlar tartışılmıştır. Özgürlük ve kişilik haklarının korunması da bir dengeyi gerektiriyor. Hiçbir toplum güvenliğini tehlikeye atarak özgürleşemez veya özgürlükleri yok ederek güvenli yapı kuramaz. Biz bunu biliyoruz. Bir değeri ötekine kurban vermemek için dengeli olmak gerektiğini de biliyoruz. Toplumsal dengeyi, düzeni bozan güvenlik de özgürlük de sağlıklı değildir.”
“Özgürlük ve kişisel haklara dönük tartışmaların toplumdan topluma değişmesinin anlayışla karşılanması gerektiğini söyleyen AB Uyum komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, özellikle twetter ve youtube’la ilgili arzu edilmeyen gelişmeler yaşandığını, Türkiye olarak bu şirketlerden öncelikle mahkeme kararlarına uymalarını beklediklerini söyledi. “İşte biz bu gibi konularda dengeyi gözetiyoruz. Birilerinin hak ve özgürlüklerini, başkalarının hak ve özgürlüklerini yaralayarak koruyamayız. Hakkı herkes için, her yönüyle bilmeli, anlamalıdır. Yoksa biz eleştirilerden korkmuyoruz. Eleştiriler insanı olgunlaştırır. Bu ortamda otoriterlik, tek adamlık gibi bir durumun çıkması olanaksızdır.”
Kültürel konulara da değinen Tekelioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Modernleşme tarihimiz, bir yönüyle Fransızlarla ilişkiler tarihidir. Özellikle üniversiteler arası ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Türkiye’den çok sayıda öğrenci, daha çok ABD’ye ve İngiltere’ye gidiyor. Öğrencilerimizin pek az gittiği Fransa’ya daha çok öğrencinin gitmesini istiyoruz.”