AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Avusturalya Büyükelçisi James Warsın’ ı makamında kabul etti. Tanışma ve karşılıklı görüş alışverişi bağlamında gerçekleşen görüşmede Komisyon Başkanı Mehmet Tekelioğlu, aradaki uzaklığa rağmen ruh ve düşünce olarak Avusturalya’yı yakın gördüğümüzü Çanakkale Savaşı üzerinden anlatarak konuya girdi. “Avustralyalı dostlarımızı 1. Dünya savaşı sırasında tanıdık. Tarih bazen insanları istemedikleri karşılaşmalara da mecbur edebiliyor.. Ancak o zamanın koşullarındaki karşılaşma zamanla dostluğa dönüştü. Seneye bu ilişkinin 100. Yılı olması sebebi ile daha derin ilişkiler kuracağımızı ümit ve temenni ediyoruz. Gelecek yıl Türkiye’de Avustralya, Avustralya’da Türkiye yılı ilan edilecek. Bu kapsamda birbirimizi çok yönlü, çok kapsamlı tanıma imkânı bulacağız. İlişkilerimizin ekonomiden, ticarete, tarımdan, başta üniversiteler ve öğrenci değişimleri olmak üzere eğitim ve kültüre kadar her alanda artarak sürmesini istiyoruz.”
Türkiye’nin dinamik bir ülke olduğunu, her konunun enine boyuna ve çok yoğun ve hızlı tartışıldığını ifade eden Komisyon Başkanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Tekelioğlu, hızla değişen gündemlerin sıcak etkilerine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Seçimler çok rahatlatıcı oldu. İnsanların seçimlerde tercihlerini yapmaları demokrasinin gelişerek yerleşmesi ve sosyal düzen adına çok önemlidir. Seçimler ülkemizde demokrasinin güvencesidir. Gelişmekte olan bir ülkede sadece sorunların çözümü değil, bunların tartışılarak çözümlenmesi önemlidir. Türkiye tartışan bir ülkedir. Tartışma insanınızın önüne farklı bakış açıları, çıkış ve çözüm yolları çıkarıyor. Tartışmakla seçeneklerimizi çoğaltıyoruz. Bu eşsiz bir imkândır. Türkiye’nin AB vizyonu değişmemiştir. Kültürel farklılıklarımızı koruyarak AB standartlarını benimsiyor, hayat geçirmeye çalışıyoruz. Sizlerin de benzer şeyler düşündüğünüzü biliyorum. Karşılıklı işbirliğini artırmaya dönük ziyaretlerin sürmesini arzuluyoruz.”
Konuk Büyükelçisi James Warsın ise, Türkiye’de olmaktan Tekelioğlu’nu ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra, o da tarihsel ilişkilerin önemine vurgu yaptı. “Tarihimizin ortak kesişme noktası bugünkü ilişki biçimimizi anlamlı kılmaktadır.” diyen Warsın özetle şöyle dedi: “Türkiye dinamizmi, büyüme hızı, istikrarı ile bizi heyecanlandırıyor. İstikrarla büyüyen güçlü bir ülkesiniz. Sizleri ilgiyle izliyoruz. Yeni bir evreye giren ilişkilerimizin her alanda sürmesi bizleri de ziyadesiyle memnun ediyor. Karşılıklı olarak yeni imkânlar yaratabilmeli, bunun için inisiyatif almalıyız.”
Büyükelçinin batı basınında çıkan kimi haberler hakkında aydınlanmak istediğini söylemesi üzerine Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Türkiye hakkında Avrupa ve ABD basınında kimi yanlış kanaatlere yol açacak haberler çıktığını bildiklerini söyledi. “Her ülkenin kendi sosyal veya siyasal koşullarının gerektirdiği kimi farklı yaklaşımlar, yanlış anlaşılmalara sebebiyet veriyor olabilir.” diyen Tekelioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama Türkiye’nin AB hedeflerinden vazgeçmesi söz konusu değildir. Sosyal medya üzerinden yapılan tartışmalarla Türkiye haksız eleştirilere konu oluyor. Hadisenin özü hak, özgürlük ve güvenlik dengesini kurmada düğümleniyor. Birilerinin özgürlüğü adına kişilik haklarına tecavüze varan girişimlere müsamaha gösterilemez, gösterilmemeli. Birinin hakkı, diğerine haksızlık üzerine inşa edilemez, edilmemeli. Özgürlükler kadar kişilik haklarını da korumak durumunda olmak, sadece devletin değil insan olarak hepimizin hassasiyet gösterdiği sorumluluk olmalıdır. Biz Twitter ve youtube’u kapatmıyoruz. Kimi mağduriyetleri gidermek için, mahkeme kararıyla, ilgili sayfalara erişimin engellenmesini istiyoruz. Bu tamamen hukuki, yasal bir yoldur. Tersine bu açık paylaşım şirketleri hiçbir ilkeye, sözleşmeye, hakka, hukuka bağlı kalmak istemiyorlar. Hayır, önce hak ve özgürlükler noktasında, sonra şirket olarak sorumluluklarını ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri lâzım. Biz onlardan ekstra bir şey istemiyoruz; sadece kimi Avrupa ülkeleriyle olan ilişki biçimlerini bizimle de kurmalarını istiyoruz. İlişkilerde çifte standart olmasın istiyoruz, hepsi bu. Yoksa bu sitelerden hiç biri, hiç birinin hiçbir sayfası Başbakanı veya hükümeti eleştirdiği için kapatılmış değildir. Kişi haklarına tecavüz ve başka kanunsuzluklar Türkiye’de itibar göremez. Biz bu konuda müsamaha edemeyiz. Bunun bilinmesi gerekir. Bir de şu var son AYM’nin kararıyla bile görüldü ki, Türkiye her kararın ve kurumun denetimden geçtiği bir ülkedir. Denetim mekanizmasının işler olması önemsenmelidir.”
Son olarak bu konularda herkesi, ama evvela Avrupa ve ABD medyalarını doğru bilgilendirme görevimizin olması gerektiğine de vurgu yapan Tekelioğlu, onların da haber yaptıkları konuların doğrusunu araştırma görevleri olması gerektiğini ifade ederek sözlerini bitirdi.
Özellikle ilk etapta lisansüstü eğitim bağlamında ülkeler arası eğitim işbirliği meselesini gündeme getirmeyi bu görüşmede de ihmal etmeyen Başkan Tekelioğlu Büyükelçiden bu konuda da destek istedi.